Jay Jacobs is hoofd van de Amerikaanse tak voor thematisch beleggen bij vermogensbeheerder BlackRock, die wereldwijd bijna 9.000 miljard dollar aan vermogen beheert.

Jacobs kijkt het liefst naar de lange termijn, maar geeft aan dat ook bij thematisch beleggen timing van belang kan zijn. “Er bestaat echt een soort sweet spot als we kijken naar thematisch beleggen,” vertelt hij tegen Insider.

“We willen er vroeg genoeg bij zijn, omdat er dan nog veel groeimogelijkheden in het verschiet liggen, maar we willen er niet te vroeg bij zijn, omdat je soms niet weet of iets echt gaat gebeuren”, zegt hij. “Aan de andere kant willen we het volledige traject van een thema tot wasdom zien komen in de komende decennia, zodat beleggers die groei in hun portefeuille kunnen terugzien.”

Met het oog op de huidige hoge inflatie, raadt Jacobs beleggers aan de sectoren infrastructuur, landbouwtechnologie en schone energie te overwegen. Die bieden groeikansen voor de lange termijn en tegelijk ook bescherming tegen de inflatie.

Buiten deze drie thema's heeft Jacobs zijn oog laten vallen op twee andere onderwerpen: neurotechnologie en fintech. Beide vakgebieden zijn volgens hem klaar voor groei op de lange termijn, en tegelijk al sterk genoeg ontwikkeld om op de korte termijn winstgevend te zijn.

De technologische innovaties in beide sectoren maken het ook mogelijk om in te spelen op wereldwijde demografische ontwikkelingen, aldus Jacobs.

Technologische vooruitgang stimuleert neurowetenschap

Jacobs gelooft dat de neurowetenschap zich verder zal ontwikkelen als gevolg van zowel de vergrijzing van de wereldbevolking, als geestelijke gezondheidsproblemen die door de COVID-pandemie zijn verergerd.

"Met de vergrijzing ontstaan veel meer ouderdomsziekten, waaronder helaas veel neurologische aandoeningen", aldus Jacobs.

Om dit probleem proactief aan te pakken wordt de vooruitgang in neurologietechnologie gestimuleerd vanuit zowel overheden als de private sector, waarbij analisten voorspellen dat de verkoop van neurologische apparatuur fors zal stijgen, evenals het gebruik van neurotherapieën.

"Ik denk dat het echt hoopgevend is dat veel farmaceutische bedrijven miljarden dollars investeren in dingen zoals het oplossen van Alzheimer", zegt Jacobs, wijzend op vorderingen in gentherapie en andere medicijnen om dementie te bestrijden.

Digitalisering stuwt fintech vooruit

Voor fintech wijst Jacobs op een andere demografische ontwikkeling: digitalisering onder jongere generaties.

Omdat fintechoplossingen al zo lang gangbaar zijn, beseffen consumenten misschien niet eens hoe groot de impact is: van de gig-economie tot koop-nu-betaal-later opties in de online detailhandel.

Volgens een studie van adviesbureau PwC uit 2021 identificeerde 32 procent van alle respondenten zich als digital banking natives, wat betekent dat ze hun banktransacties het liefst volledig online afhandelen.

Fintech heeft consumenten ook meer instrumenten te geven om hun financiën makkelijker te beheren en te sparen en beleggen. In opkomende markten speelt fintech een nog grotere rol bij het opbouwen van de onderliggende infrastructuur, om mensen die nog niet online zijn te betrekken bij een nieuwe financiële infrastructuur.

"Er gebeurt veel op het gebied van financiële infrastructuur om efficiëntere systemen te creëren voor betalingen over de hele wereld, om banken en verschillende financiële instellingen met elkaar te laten communiceren en om oude fricties weg te nemen", legt Jacobs uit.

LEES OOK: Value-tip: de grootste vermogensbeheerder ter wereld met bijna $10.000 miljard is zelf ook een aantrekkelijke belegging